Güneş kremi kullanımı yaz kış sürekli olmalı: Uzmanından kritik uyarılar

Güneş Kremi Kullanımı ve Önemi

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte güneş kremi kullanımının önemi daha da arttı. Uzmanlar, cildin zararlı güneş ışınlarından korunması için güneş kremi seçimine özen gösterilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Cumhuriyet, güneş kremi kullanımının önemini ve dikkat edilmesi gereken noktaları Türk Dermatoloji Derneği Mikroskopi Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Dr. Ayşenur Botsalı ile konuştu.

Deri kanserlerinin büyük çoğunluğu için güneş ışığının ana faktörlerden biri olduğuna dikkat çeken Botsalı, “UVB ışınları, DNA zincirinde kırılmalar meydana getirerek direkt olarak cildi etkiler. Bu hasar onarılamadığında mutasyonlara ve ilerleyen zamanlarda kansere yol açabilir. Deri kanseri teşhisi konmuş hastalara sunduğumuz en önemli öneri, güneşten etkili bir şekilde korunmaları ve yıl boyunca güneş koruyucu kullanmaya devam etmeleridir” şeklinde konuştu.

Güneş kremi kullanımının sadece yaz aylarında değil, her mevsim düzenli olarak yapılması gerektiğinin altını çizen Botsalı, “Güneş kremi uygulaması, yüz, eller gibi her mevsim açıkta kalan bölgeler için yıl boyunca devam etmeli. Özellikle UV-A ışınlarının sıcaklıkla değil ışığın yoğunluğuyla ilişkili olduğu ve bulutlu, serin veya kış günlerinde bile cilde etkisini sürdürdüğü bilinmektedir. Ayrıca UV-A ışınları, camlardan da geçebilir. Bu da ofis, ev veya araç içindeyken dahi cildimizin zarar görmeye devam edebileceği anlamına gelir. Güneş koruması, mevsimsel değil günlük cilt bakımının bir parçası olmalıdır” dedi.

‘DÖKÜNTÜLERE NEDEN OLABİLİR’

Güneş kremi doğru seçilmediğinde veya yanlış uygulandığında, cilde yeterli koruma sağlamadığı gibi çeşitli dermatolojik sorunlara da sebep olabileceğini belirten Botsalı, “Düzenli kullanım olmasına rağmen yetersiz miktarda uygulanan güneş koruyucular etkili olmayacaktır. Bazı ürünlerde bulunan kimyasallar, özellikle parfümler veya bazı filtreler, güneşle temas sonucu leke ve kaşıntılı döküntülere neden olabilir” şeklinde konuştu.

ÜRÜN SEÇERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

  • Kutu üzerinde SPF bilgisinin yanı sıra UVA koruyucu etkinliğe dair de bir ibare aranmalıdır.
  • Güneş koruyucunun dokusu önemlidir. Bu nedenle özellikle yüz derisi için deri tipine uygun güneş koruyucular tercih edilmelidir. Yağlı cilde sahip olanların, güneş koruyucularında “nonkomedojenik” ibaresini aramaları faydalı olacaktır.
  • Kullanılan ürünün suya ve terlemeye dayanıklı olması önemlidir. Su teması, ürünün etkililiğini azaltabilir. Bu yüzden güneş kremleri dışarı çıkmadan 15-30 dakika önce uygulanmalı ve her 2-3 saatte bir tekrarlanmalıdır.
  • Güvenilir dermokozmetik markaların klinik olarak test edilmiş ve onaylanmış ürünleri tercih edilmelidir.

Related Posts

Memura Refah Payı Elzem Hale Geldi

Memura Refah Payı elzem açıklaması. Hekimsen tarafından yapılan açıklamada, enflasyon farkının zam olarak kabul edilemeyeceği ifade edildi.

Kas hastalıklarına sosyal destek şart

Kas hastalıklarına yönelik sosyal, ekonomik ve tıbbi desteklerin ele alındığı Kas Hastalıklarında Multidisipliner Yaklaşım Çalıştayı’nın sonuçları açıklandı. İstanbul Üniversitesi Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi (ENUYGAR) Müdürü Prof. Dr …

Cam şişelerdeki tehlike açığa çıktı: İşte yıllardır bilmediğimiz gizli gerçek

Fransa Gıda Güvenliği Ajansı’nın yayımladığı yeni araştırmaya göre, cam şişelerdeki içecekler, plastik şişelere kıyasla 5 ila 50 kat daha fazla mikroplastik içeriyor. Araştırma, bu mikroplastiklerin kaynağının cam şişe değil, metal kapaklardaki boyalar olduğuna dikkat çekiyor.

Dubai çikolatasından çıkanlar şoke etti! 6 yaşındaki çocuk nefessiz kaldı

Diyarbakır’da Dubai çikolatası can alıyordu. Çikolatayı yiyen 6 yaşındaki çocuk ölümden döndü.

Prof. Dr. Güzel: Yaz tatilinde çocuk sağlığına dikkat edin

Prof. Dr. Güzel: Yaz tatilinde çocuk sağlığına dikkat edin

Bayram sofrası sağlığınızı bozmasın! Eti böyle tüketin: ‘Yağa yağ eklemeyin’

Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketimi sindirim problemlerinden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getiriyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, sıcak havalarda etin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi gerektiğini vurgularken, özellikle kronik rahatsızlığı olan bireyleri her öğünde et tüketmemeleri konusunda uyarıyor.