Toprak sürekli nemlidir, iyi drenajlıdır (genişletilmiş kil ve taşlar genellikle deliğin dibine yerleştirilir). Bitki killi topraklarda verimsizdir ,topraktaki suyun durgunluğu ona zarar verir. Bu, toprağın daha önce iğne yapraklı bir ormanın büyüdüğü turba, kum ve toprakla karıştırılmasıyla düzeltilebilir.
Ortanca bakımı :Toprağın sulanması, gevşetilmesi ve ayıklanması
Yaz aylarında, özellikle sıcak havalarda ortanca düzenli olarak (haftada iki kez) ve bol miktarda sulanmalıdır. Sulama için sadece durgun su kullanın. Çiçeklere bulaşmadan dikkatlice sulayın, bu nedenle kökten sulamak en iyisidir. Çalılıkların yakınındaki toprağı yaklaşık 7 cm derinliğe kadar gevşetmek ve yabani otları çıkarmak da gereklidir.
Beslenme
Ortanca ekerken kazılmış çukura gübre eklenir, böylece ilk yıl ek beslenmeye ihtiyaç duymaz. Ancak gelecek yıl ilk gübreleme, gerekli tüm eser elementleri (potasyum, fosfor, azot, demir) içeren karmaşık bir mineral gübre ile büyümenin başlangıcında yapılır. Bundan sonra 1,5-2 haftada bir beslenirler. Çiçeklenme döneminde bitkilerin çoğunlukla fosfor ve potasyuma ihtiyacı vardır. Organik gübreler iyi çürümüş gübre ile gübrelenebilir.
Sezonun sonunda (Ağustos ayında), çalıları kefal infüzyonuyla besleyebilirsiniz (7 gün boyunca 1:3 oranında gübre ve su demlenir, ardından tekrar 1:10 oranında su ile seyreltilir). Büyüme mevsimi boyunca en az 3 besleme yapılması tavsiye edilir. İyi beslenme ortancaların kışlamasını etkiler. Çalılar kışa hazırlanmak için Ekim ayına kadar çiçek açmalı ve tamamen olgunlaşmalıdır.
Çalı oluşumu
Çalıların dekoratif görünümünü korumak, yemyeşil çiçeklenme ve eski çalıların gençleşmesini sağlamak için budanırlar. Genellikle bu 4-5 yaşlarından itibaren yapılır. Büyük budama en iyi ilkbaharda kar eridikten sonra yapılır. Çalılardaki tomurcuklar şişmeli ama henüz çiçek açmamalı. Çalıya doğru yönlendirilen tüm ince dallar kesilmelidir, bunu budama makası ile yapmak en iyisidir. Büyük sürgünlerde 2-3 tomurcuk kalır, tomurcuğun üstünü kesmeniz gerekir. Ayrıca dondan zarar görmüş dalları da çıkarın.
Daha sonra yaz aylarında tüm kurutulmuş çiçek salkımlarının çıkarılması tavsiye edilir. Sonbaharda sadece tomurcukları gelişmiş sürgünler kalır. Ortancaların yaşlanma karşıtı budamasının yapılması da tavsiye edilir. Eski çalıların üzerinde sadece güçlü iskelet dalları (6-10 adet) kalır, geri kalanı tamamen çıkarılır.
Ortancanın yayılması
Ortanca çok kolay çoğalır. En çok tercih edilen seçenek kesimler veya katmanlama yoluyla çoğaltmadır. Elbette tohumlardan genç bir ortanca yetiştirmeyi deneyebilirsiniz, ancak bu oldukça zordur. Çelikler bahar boyunca kesilebilir, bunları düğümün altındaki yan sürgünlerden veya boğum aralarından almak daha iyidir. Çeliklerin uzunluğu 2-3 çift yaprakla birlikte 10-15 cm olmalıdır. Daha sonra turba ve kum karışımı (1:1) ile doldurulmuş bir kapta 3 cm derinlikte eğimli bir yere ekilirler. Ağustos ayında köklü çelikler kalıcı bir yere nakledilir. Kış için genç bitkiyi tahta bir kutu ve üstüne yapraklarla iyice örtmeyi unutmayın.
Ortancaların kışa hazırlanması
Sonbaharda bitkiler kışa hazırlanmalıdır. Ağustos ayında ortancaların sulaması sınırlandırılır ve gübreleme tamamen durdurulur. Ortancaları Kasım ayında, ilk donlardan hemen sonra, toprak 3-4 cm’ye kadar donduğunda örtün, örtmeden önce tüm kuru çiçek salkımlarını çıkarın.