Erzincan’da Kış Mevsiminin Vazgeçilmezi Kestane Satıcıları Hazır
Erzincan’da yıllardır kış mevsiminde cadde ve sokak kenarlarında yerlerini alan kestaneciler, hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte tezgahlarını açtı. Kestane tüketimi, soğuk havalarda vazgeçilmez bir ritüel haline gelirken, kestaneciler de yurttaşlara hizmet vermeye başladı. Genellikle akşam saatlerinde yoğunlaşan satışlar, nostaljik bir atmosferde geçiyor.
Nostaljik Kış Günlerinde Kestane Keyfi
Erzincan’da kış ve soğuk denilince akla gelen ilk şey soba başında kestane pişirmek. Kış mevsiminin habercisi kestanenin sokaklarda satılmaya başlandığı bu günlerde, vatandaşlar da bu nostaljik keyfi doyasıya yaşıyor. Dörtyol kavşağı ve sokakların kesişim yerlerinde faaliyet gösteren kestaneciler, hava iyice serinledikçe satışların arttığını belirtiyorlar. Geçen yıl 100 gramı 40 lira olan kestane bu sene 60 liradan satılıyor ve talep oldukça yüksek.
Beslenme ve Diyet Uzmanı: “Kestane Kansere Karşı Koruyucu Etki Sağlar”
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Sena Özkan, kestanenin kansere karşı koruyucu etkisi bulunduğunu belirtiyor. Ayrıca kan basıncını düzenleyen, kalp ve damar hastalıklarından koruyan kestane, kalsiyum, magnezyum, manganez, fosfor, çinko ve potasyum gibi mineraller bakımından da zengin bir içeriğe sahip. Ayrıca kestanenin kolesterol düşürücü etkisi de bulunuyor.
Dyt. Sena Özkan’dan Kestane Tüketim Tavsiyeleri
Dyt. Özkan, kestanenin günlük tüketimine dikkat çekiyor. 3 adet büyük boy kestanenin ortalama 1 dilim ekmek kalorisine eşdeğer olduğunu belirten Özkan, günde 5 adetten fazla kestane tüketmemeyi öneriyor. Özellikle şeker hastalarının tüketimine dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayan beslenme uzmanı, kestane haşlama yönteminin en sağlıklı pişirme yöntemi olduğunu önemle belirtiyor.
More Stories
Burun estetiğinde yeni dönem: “Burnun yüzle uyumlu ve doğal görünmesi artık en temel beklenti”
Hafıza nasıl çalışır, uyuyan farelerden neler öğrenebiliriz?
Bu sabah alışkanlığı farkında olmadan beyninize zarar veriyor! O beş dakika…